KunstwerkT NL

Mooie Muur 6 – ‘Dukkah’

Muralist en illustrator Nina Valkhoff was terug in Stadskanaal om Mooie Muur nr. 6 af te maken. Misschien had je de muurschildering aan de Utrechtselaan in Stadskanaal al eerder gezien, maar het verhaal bij deze Mooie Muur heeft een staartje, de schildering was namelijk nog niet helemaal af! Daar is nu gelukkig verandering in gekomen.

Terugblik 2022

Halverwege augustus 2022 start Nina Valkhoff met Mooie Muur 6 aan de Utrechtselaan in Stadskanaal. Ze schildert een spelende kat en een uitdagend vogeltje. Of beter gezegd, dit is wat de kunstenares aan de kijker vraagt: probeert de kat het vogeltje te vangen? Het schilderij valt goed bij omwonenden en bezoekers. De mensen die een kijkje komen nemen zijn vol lof. En Nina is super aardig, altijd bereid om even een praatje te maken en te luisteren naar persoonlijke verhalen over katten. Haar enthousiasme is terug te zien in de schildering op de muur. Ze heeft nog één dag nodig om de muur af te maken, het vogeltje inkleuren en de staart van de kat tot leven brengen. Maar op de laatste dag wordt ze ziek. Ze krijgt hoge koorts en wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis in Emmen. Ze blijkt een ernstige infectie aan haar voet te hebben. De verschillende soorten antibiotica slaan niet direct aan. Daarbovenop krijgt ze ook nog corona. Na een lange weg krabbelde ze langzaam weer op. Haar herstel verloopt goed.

Eerbetoon aan overleden kat

Na genoeg aansterken heeft Nina de kracht gevonden om de muurschildering af te maken.

“Het is wel dubbel hoor,” zegt ze. “Het heeft me wel slapeloze nachten gegeven dat ik in Stadskanaal een onafgemaakte muur had. Nu het klaar is, kan ik dit eindelijk loslaten.” Ze zegt het met een grote glimlach. Tegelijk komen er veel emoties naar boven. “Ik heb een zware periode achter de rug. De infectie had ook anders kunnen aflopen en dan besef ik mij echt hoeveel geluk ik heb gehad.”

Tijdens het schilderen plaatste Nina een foto op social media. Van Gemma uit Portugal kreeg Nina een emotionele reactie. Haar overleden kat ‘Dukkah’ leek sprekend op de afbeelding. Nina kreeg een foto en het klopte, de overeenkomsten waren uniek. Gemma was erg verdrietig door het overlijden van haar lieve kat en het verhaal greep Nina erg aan. Als eerbetoon aan de overleden kat heeft Nina deze Mooi Muur 6 ‘Dukkah’ genoemd.

(foto’s: Ada Tolboom)

Rotterdam, Rome, Mexico, …

Nina heeft na deze muurschildering eerst een korte vakantie, daarna gaat ze schilderen in haar woonplaats Rotterdam en dan naar Den Haag en Zwolle. Na Nederland staan Rome en Mexico op de planning. Nina werkt al meer dan 20 jaar als professionele muralist met werken in Zweden, Italië, België, Zwitserland, Nederland, Argentinië, Portugal, Mexico, Frankrijk, Curaçao en Ierland.

Het maken van grote muurschilderingen is haar passie. Ze houdt ervan haar muren te bedekken met planten en dieren, vooral met bedreigde diersoorten om mensen bewust te maken van hun bestaan, om de schoonheid van deze dieren te laten zien en om te wijzen op onze selectieve liefde voor de schattige of meer gewone dieren. Naast het maken van muurschilderingen schildert ze graag dieren op vintage leren tassen. Zo geeft ze ze een nieuwe bestemming door ze een nieuwe ziel te geven en er een uniek kunstwerk van te maken.

Best crowd ever!

“Ik ben blij dat ik terug was in Stadskanaal. De mensen hier zijn zo super aardig en iedereen is blij mij weer te zien. Het voelt zo cliché wanneer een artiest op het podium zegt; ‘best crowd ever!’ Maar echt, Stadskanaal staat voor mij in de top 3 van het best verzorgende en de aardigste mensen in mijn carrière als muralist!”

Mooie Muur 6 is een muur met een staartje geworden. Vanuit KunstwerkT NL zijn we blij dat het allemaal goed afgelopen is en dat Nina weer volop aan de slag kan en de hele wereld over kan reizen voor het maken van meer Mooie Muren.

Maar de meest bijzondere staat toch wel in Stadskanaal!

Verder Bericht

© 2024 KunstwerkT NL

Thema door Anders Norén