KunstwerkT NL

Kunstproject Inside Out

In samenwerking met het Groninger Museum organiseerde KunstwerkT NL op woensdag 17 november 2021 in Stadskanaal het project Inside Out, bedacht door de Franse kunstenaar JR. In 2011 werd dit kunstproject door hem afgetrapt met de woorden “We gaan de wereld BINNENSTEBUITEN keren”.

Kunst met enorme impact

De maatschappelijk betrokken JR weet met zijn projecten een enorme impact teweeg te brengen. Zijn kunst zwengelt discussies aan over onrecht in de samenleving. Of dit nu in Ramallah is, aan de Mexicaans-Amerikaanse grens of in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Daarbij is kunst een míddel en geen doel op zich. Dat de papieren portretten buiten, in weer en wind langzaam vergaan, is dan ook een geaccepteerd feit. Wat overblijft, zijn de registraties: de interviews, verhalen, foto’s en gesprekken.

Ruim 400.000 mensen geportretteerd

Met Inside Out heeft JR de afgelopen jaren de grootste community-art-gallery ter wereld gerealiseerd. Hij maakt grote zwart-witportretten van mensen en exposeert deze wereldwijd op trottoirs, muren en gevels. Een project dat kunst naar mensen brengt, óók als zij nooit naar een museum gaan. Dit sluit helemaal aan bij waar wij als Stichting KunstwerkT NL voor staan! Inmiddels zijn ruim 400.000 mensen voor dit project geportretteerd, in maar liefst 138 landen. En nu is Nederland aan de rij landen toegevoegd.

Philipsgebouw

Wij hadden voor dit project meteen de voorgevel van de oude Philips-bedrijfshal op het oog. De eigenaar twijfelde geen seconde én de JR-studio was gecharmeerd van de locatie en het gebouw. Stadskanaal was daarmee klaar voor JR’s collageproject.

Wie zich van tevoren had aangemeld, kon op het gekozen tijdstip langskomen om zich te laten portretteren in een tot fotostudio omgebouwd vrachtautootje. Vanaf 11 uur ’s ochtends stonden mensen in de rij voor deze mobiele fotocabine. Wie aan de beurt was, mocht plaatsnemen achter het gordijn en nadat een foto was genomen begon een enorme printer in het inwendige van de auto te brommen. Aan de zijkant van de auto, uit een opening die wel iets weg had van een enorme brievenbus, rolden ieder uur zo’n 40 vellen papier met daarop enorme portretten. Staand op een hoogwerker werden deze foto’s door het team van JR met behangplaksel op de gevel van het oude Philipsgebouw geplakt. Zo ging het de hele dag door tot bij het invallen van de schemering de laatste portretten werden opgeplakt. Het was een dag van keihard werken, maar vooral een dag met veel blije mensen en gezelligheid.

Portretten van Knoalsters

Op Facebook en op andere sociale media deden geportretteerden en omstanders verslag van deze bijzondere dag. Ook wij hadden diverse fotografen paraat die leuke en mooie momenten hebben vastgelegd. Maar het draaide natuurlijk vooral om de zwart-witfoto’s van al die mooie mensen uit Stadskanaal en omgeving! Was jij er ook bij? Of wil je weten wie hebben meegedaan? Neem dan een kijkje op onze eigen Inside Out fotogalerij.

Groninger Museum

Tot en met zondag 12 juni 2022 is in het Groninger Museum de expositie “JR: Chronicles” te zien. Daarnaast organiseert het Groninger Museum nog meer activiteiten rond het thema graffiti en street art, waaronder het Inside Out project.

Bedankt!

Inside Out was weer zo’n project dat als doel heeft kunst bij de mensen te brengen: de openbare ruimte als museum of kunstgalerie. Daar staan wij als KunstwerkT NL voor! Maar dit lukt uiteraard niet zonder de steun van allerlei mensen, bedrijven en organisaties. Onze dank gaat daarom uit naar onze Partners in Art en naar jullie, lieve mensen!

Samen hebben we ook nu weer laten zien dat Kunst wérkT! Dank jullie wel!


Lees hier alle berichten over Inside Out.

Lees hier de verhalen achter de portretten.

© 2024 KunstwerkT NL

Thema door Anders Norén