KunstwerkT NL

Het verhaal achter het portret: Heleen Wilkens

Het kunstproject Inside Out van de Franse Kunstenaar JR heeft de oude Philipshal voorzien van portretten van de inwoners van Stadskanaal en omgeving. Om een foto te laten maken, kon je in een rij staan voor het fotobusje. Harma de Roo van KunstwerkT NL ging tijdens het wachten het gesprek aan en stelde de vraag: “Wat verbindt jou met Stadskanaal?”

In dit derde interview komt aan het woord: Heleen Wilkens uit Stadskanaal.

De randen van Stadskanaal

“Mijn voldoening vind ik niet in het centrum. Nee, geef mij maar de randen van Stadskanaal, daar voel ik mij thuis. Ik woon zelf in Stadskanaal-Noord. Aan de H.J. Kniggekade in een Veenkoloniale giga-lange-gangen-boerderij. Hier heb ik mijn kunstatelier/werkplaats. Hier is alles mogelijk en krijgen mijn ideeën vorm. Je zult mij niet zo snel in het centrum vinden. Neemt niet weg dat ik wel blij ben met de voorzieningen die we hebben. Ik ben opgegroeid aan de Zevenmeersveenweg in Sellingen, gemeente Westerwolde. Erg landelijk met veel rust en ruimte om ons heen. En iedereen in deze straat kende elkaar. In Stadskanaal leef je anoniemer, dat lijkt meer op Zwolle waar ik 12 jaar heb gewoond. En dat is ook fijn, maar ik mis soms die verbondenheid.”

Op gang komen

“Ik ben van beroep kunstdocent en zelfstandig illustrator. Zo heb ik diverse projecten op kunst- en cultuurgebied gedaan in de Veenkoloniën. In het verleden ben ik gevraagd om op een VMBO een schoolproject op zetten. Toch proefde ik bij dit project niet bij alle deelnemers direct enthousiasme. In gesprek met een van de vaste docenten gaf ik dit aan. Hij vertelde mij: ‘Ja, maar je bent in de Veenkoloniën, een Veenkoloniaal heeft even tijd nodig om op gang te komen.’ Aan deze mentaliteit heb ik moeten wennen. Juist die persoon die wél enthousiast is, is mijn drijfveer. Positieve mensen zoek ik op en daar werk ik graag mee samen. Soms hoor ik: ‘Het overkomt ons allemaal hier in het noordoosten en die anderen hebben het zo goed.’ Hier kan ik niet zoveel mee. Neem initiatief zou ik zeggen en zoek medestanders.”

Het verschil maken

“Stadskanaal hangt net tussen een dorp en stad in en de wijzers staan goede kant op. Ik merk dat meer mensen de positieve insteek zoeken en dat is een heel fijne ontwikkeling. Dit project van KunstwerkT, Inside Out bijvoorbeeld. We doen de handen op elkaar, dan gebeuren er mooie dingen. De oorspronkelijke gedachtegang van de Veenkoloniaal is afwachtend en daarom is het soms hard werken om iets voor elkaar te krijgen. Met mijn projecten op school maak ik zoveel mogelijk duidelijk: Durf te doen en ga niet in de slachtofferrol zitten. Jij kunt het verschil maken. Ga ervoor!”

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 KunstwerkT NL

Thema door Anders Norén