KunstwerkT NL

JR in Groningen

Op 16 februari jongstleden was de Franse kunstenaar JR in Groningen. Lezers van deze website weten: hij is de bedenker van Inside Out een kunstproject dat Stadskanaal in november vorig jaar een uniek kunstwerk opleverde.

JR was in Groningen voor een ‘Artist Talk’, die ook via een livestream op Youtube te volgen was. Stichting KunstwerkT NL was door het Groninger Museum uitgenodigd om aanwezig te zijn bij dit gesprek. JR werd geïnterviewd op de tentoonstellingsvloer van JR: Chronicles in het Groninger Museum.

Marion van de Laan van KunstwerkT NL was aanwezig doet verslag.


“Wat een open en oprechte man, deze Franse kunstenaar. In het gesprek dat Nadia Moussaid met JR voerde over over zijn kunstenaarschap, kwamen prachtige verhalen en anekdotes voorbij over wat hij in zijn carrière tot nu toe allemaal heeft meegemaakt. Hij is maatschappelijk betrokken en geeft met zijn kunstprojecten onbekende mensen een gezicht.”

Inside out is een van de projecten waar JR internationaal bekend mee werd. Tijdens het aanvaarden van de TED-prijs in 2011 nodigde hij iedereen uit om zelfgemaakte portretfoto’s te uploaden naar zijn website. Deze drukte hij af en stuurde ze terug met het verzoek om de grote foto’s in de eigen omgeving op te hangen.”

“Art is not supposed to chance the world, but to change perceptions.”

JR

“Speciaal voor dit project werd vervolgens een mobiele fotostudio gebouwd, die tot op heden de wereld rondreist en op straat portretfoto’s maakt. In de afgelopen tien jaar hebben meer dan 400.000 mensen in 138 landen deelgenomen aan Inside Out. De mobiele studio heeft ook Stadskanaal aangedaan. Bij het prachtige oude Philips-terrein en hebben we met KunstwerkT NL en het team van Inside Out heel wat knoalsters vastgelegd en geplakt op de gevel van het oude Philipsgebouw.

En wil je weten waarom JR altijd een hoed en donkere zonnebril draagt? Kijk dan hier het interview terug.”

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 KunstwerkT NL

Thema door Anders Norén