KunstwerkT NL

Het verhaal achter het portret: Ineke Pals

Het kunstproject Inside Out van de Franse Kunstenaar JR heeft de oude Philipshal voorzien van portretten van de inwoners van Stadskanaal en omgeving. Om een foto te laten maken, kon je in een rij staan voor het fotobusje. Harma de Roo van KunstwerkT NL ging tijdens het wachten het gesprek aan en stelde de vraag: “Wat verbindt jou met Stadskanaal?”

In dit vierde interview is aan het woord: Ineke Pals uit Stadskanaal.

Niets missen

“Overal wil ik bij zijn, want overal zijn ideeën. Ook in Stadskanaal. Bij het zien van oude lijsten in een kringloopwinkel denk ik direct: plaats hier een gedicht in en hang het in een etalage. Hier worden mensen blij van en bij deze gedachte word ik enthousiast van mijzelf. Zo ben ik altijd al geweest. Mijn aandacht ging altijd uit naar mijn winkel, de Bruidssalon. Nu ben ik in een fase beland waarin ik nieuwe creatieve dingen zoek. Fotograferen is echt een nieuwe hobby van mij geworden en inmiddels hebben we zelf een fotoclub opgericht. Op elkaar wachten tot er iets gebeurt heeft geen zin, zelf initiatief nemen past bij mij.”

Niet verkassen

“Ik ben geboren en getogen in Stadskanaal. In het begin van mijn huwelijk met Klaas hadden we een kans om naar een andere gemeente te verhuizen. Achteraf ben ik blij dat we hier gebleven zijn. Hier zijn uiteindelijk alle voorzieningen. Aan huis ben ik begonnen met het ontwerpen van sieraden en later ontwierp en naaide ik mijn eigen jurken en er ontstond een collectie. We hebben ons huis er op laten aanpassen. Uiteindelijk werd het steeds groter en gingen we naar een ander pand. Mijn zakenpartner André en ik organiseerden onze eigen modeshows en kijk waar we nu staan! Dit had ik van tevoren nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Ik ben hier zo ingerold en inmiddels zijn we 29 jaar verder.”

Van klein naar groot

“Bij het 50-jarig bestaan van de gemeente Stadskanaal hebben we bij ongeveer honderd mensen een briefje door de brievenbus gedaan: wie wil meehelpen om vlaggetjes te maken? We begonnen met een heel klein gedreven clubje van tien personen, maar door hun enthousiasme kwamen meer mensen helpen. Het waren misschien maar vlaggetjes, maar door met elkaar aan een gezamenlijk doel te werken, hebben we een mooie binding met elkaar gekregen. Blijf elkaar opzoeken en ontdek welke ideeën er uitkomen. Vooral ergens beginnen, ook al is het klein.
Wat ik nog wel mis, is het aanbod van de Volksuniversiteit. Hierin heb ik ook het idee dat ik niet de enige ben. Mensen willen zich graag blijven ontwikkelen en daar is de Volksuniversiteit voor bedoeld. Het zou een mooie aanwinst zijn voor Stadskanaal.”

Blijven dromen

“Hoe langer ik in deze gemeente woon, des te meer ik mij verbonden voel. Met veel plezier doe ik vrijwilligerswerk in Stadskanaal. Eigenlijk is mijn leven te kort om alles wat ik nog wil hierin te stoppen. Niet alle ideeën kunnen worden waargemaakt, maar dromen mag. Dromen kunnen soms best werkelijkheid worden.”

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 KunstwerkT NL

Thema door Anders Norén