KunstwerkT NL

Het verhaal achter het portret: Pieter Tjarks

Het kunstproject Inside Out van de Franse Kunstenaar JR heeft de oude Philipshal voorzien van portretten van de inwoners van Stadskanaal en omgeving. Om een foto te laten maken, kon je in een rij staan voor het fotobusje. Harma de Roo van KunstwerkT NL ging tijdens het wachten het gesprek aan en stelde de vraag: “Wat verbindt jou met Stadskanaal?”

In dit eerste deel aan het woord: Pieter Tjarks (80 jaar) uit Stadskanaal.

Philipshart

“Na een paar jaar gewerkt te hebben op de Rijnvaart, ben ik als jonge vent begonnen bij Philips in Stadskanaal. Voordat ik bij de beeldbuizen aan de slag mocht, moest ik eerst drie maanden naar Philips Eindhoven om een opleiding te volgen. De werkvoorwaarden bij Philips Stadskanaal waren goed. Alles was netjes en schoon, niet alleen in de fabriek maar ook rondom het terrein. Wanneer mijn werkdag erop zat, stapte ik direct op de bus naar Ter Apel. Hier woonde het meisje waarmee ik graag handje in handje liep. Na ons trouwen zijn we naar Stadskanaal verhuisd. Hier werd druk aan de inrichting en infrastructuur gewerkt. Stadskanaal werd met de jaren groter en groter, mede door de komst van Philips. Je kunt wel zeggen dat ik een Philipshart heb, het voelt warm aan. Er kwamen ook alleen maar Philipsproducten in ons huis. Met personeelskorting konden we deze producten kopen in de fabriek. Dat was toen zo.”

Er even klaar mee

“Op een keer waren we aan de werkband aan het werk. Beeldbuizen klaarzetten op de band. Daarna kwamen ze in een mal en werden ze overgespoten. Dit gaf veel rommel. Met een collega hadden we een afspraak dat hij om drie uur de rommel ging opruimen. Wij namen ondertussen het werk van hem over. Na een poosje ging die betreffende collega steeds vroeger schoonmaken. Inmiddels was er een uur speling ingeslopen en zat hij in de kantine om te kaarten. En wij maar werken. Op een gegeven moment was het klaar voor mij. ‘Doe het zelf maar’, zei ik. Als respons kreeg ik een tik aan mijn oortje en in een zucht had ik hem op de band liggen. We hadden een vechtpartij tussen de beeldbuizen op de lopende band. De band werd op tijd stopgezet anders waren we allebei in de mallen beland. Ik ben drie dagen geschorst geweest maar ik heb wel voor elkaar gekregen dat hij weer tot drie uur ging werken. Ik heb er een hekel aan dat anderen weglopen voor het werk.”

Gezellig in het centrum

“Later heb ik gekozen voor het schildersvak, dit heb ik heel graag mogen doen. Privé schilder ik graag landschappen. Ik gebruik de nostalgische kleuren van vroeger en in mijn hoofd hoor ik de muziek van de Celtic Woman een Ierse band die Keltische muziek maakt. Het schilderen is een beetje op de achtergrond geraakt toen mijn vrouw is overleden. Maar met haar toestemming, die heb ik namelijk gevoeld, ben ik nu alweer een paar jaar bij Alie. We mogen graag even het centrum van Stadskanaal een koffie drinken bij lunchroom Lekker Anderz, zo leuk om te zien hoe het centrum leeft en hoe de kinderen met elkaar spelen op het plein. Op de foto sta ik met mijn hondje, deze hebben we sinds kort. Hij is mijn grote vriend, door hem voel ik me weer wat blijer en positiever. Hij is nu al heel belangrijk voor mij en ik denk er zelfs aan om het schilderen weer op te pakken.”

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 KunstwerkT NL

Thema door Anders Norén