Het kunstproject Inside Out van de Franse Kunstenaar JR heeft de oude Philipshal voorzien van portretten van de inwoners van Stadskanaal en omgeving. Om een foto te laten maken, kon je in een rij staan voor het fotobusje. Harma de Roo van KunstwerkT NL ging tijdens het wachten het gesprek aan en stelde de vraag: “Wat verbindt jou met Stadskanaal?”
In dit tweede interview is aan het woord: Benno de Laet uit Stadskanaal.
Warm welkom
“Mijn vader zat in het Nederlands-Indisch leger voordat wij naar Nederland kwamen. Wonen en werk, onze belangrijkste immigratiebehoefte. Mijn vader kreeg een baan bij Philips en we kregen een woning toegewezen. Een mooi appartement in een van de vijf Philipsflats. Wij werden in Stadskanaal met open armen ontvangen. Voor ons als immigranten was het een omslag, maar voor de inwoners van Stadskanaal ook. In dit voorheen kleine boerendorp kwamen opeens mensen wonen met een heel andere culturele achtergrond en met andere gebruiken. In onze cultuur is koken en samenzijn heel waardevol. De geur van onze kookkunsten rook je over de hele galerij. Dit maakte mensen nieuwsgierig. Onze deur stond letterlijk altijd open en iedereen was welkom. Onze keukentafel zat altijd vol!”
Muzikale invloeden
“Muziek had bij ons thuis een belangrijke betekenis. We speelden zelf veel gitaar. Vanuit de familie is de band The Gogetters opgericht. Een bekende Indorock-band die erg populair was in Oost-Groningen en Noord-Duitsland. Mooi om te zien welke invloeden wij als immigranten naar Stadskanaal hebben gebracht.
In Stadskanaal staan we open voor elkaar en zorgen wij voor elkaar. We willen groeien en vooruit gaan. Met elkaar denken we aan de minder draagkrachtigen en aan onze jeugd van ons dorp. Een mooi voorbeeld is het nieuwe innovatieproject Makeport Mercurius. Het Philipsgebouw wordt nieuw leven ingeblazen en leerlingen, studenten en bedrijven krijgen de kans om zich te ontwikkelen. Philips heeft Stadskanaal veel gebracht en nu gaat dit project weer zorgen voor de toekomst van de jeugd van Stadskanaal, hier mogen we best wel meer trots op zijn.”
Hier op mijn plek
“Iedereen kent mij ook wel als ‘dei broene boer van ’t Knoal dei zo knauwt’. Ik wil hier echt niet meer vandaan, ik heb nog heel veel dingen te doen. Iets ontwikkelen samen met de jeugd bijvoorbeeld. En er is nog een reden waarom ik hier niet vandaan wil: mijn ouders. Destijds zijn we met de hele familie naar Stadskanaal gekomen en daarom ga ik, net als mijn ouders, hier ook begraven worden.”